Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2010

6 Δεκέμβρη και πάλι...

Πριν από 2 χρόνια ένας δεκαπεντάχρονος μαθητής δολοφονείται από την αστυνομία στα Εξάρχεια. Αυτό στάθηκε η αφορμή να  γεμίζουν οι δρόμοι για πολλές μέρες οργισμένες φωνές μαθητών, φοιτητών, εργαζομένων που διαδήλωναν όχι μόνο για την δολοφονία του Αλέξη αλλά για τη καθημερινή δολοφονία των προσδοκιών τους για μια καλύτερη ζωή...
Διάβαστε:
"ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 08" | Χατζηστεφάνου Άρης

Τι θα απαντούσε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν στον Γιώργο Καρατζαφέρη για το ιδιώνυμο; Τι θα συζητούσε ο Κώστας Καραμανλής με τον Αριστοτέλη για τη δημοκρατία και πώς θα σχολίαζε ο Μπέρτολτ Μπρεχτ την εξέγερση του 2008; Ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου περπάτησε στους δρόμους του ελληνικού Δεκέμβρη. Κατέγραψε με το φακό του το χρονικό της κοινωνικής έκρηξης και άκουσε τους πρωταγωνιστές της, από τα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων μέχρι τα έδρανα της Βουλής. Μια ιστορία που ξεκίνησε από τη δολοφονία ενός δεκαπεντάχρονου παιδιού και έφτασε να ανατρέψει ισορροπίες και βεβαιότητες στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ένας χρόνος μετά. Η συλλογική μνήμη έμεινε να θυμάται τις καταστροφές και τις οδομαχίες. Ενδεχομένως να μην άκουσε ποτέ για έναν κόσμο ο οποίος τον Δεκέμβρη του 2008 ονειρευόταν. Έναν κόσμο που έζησε μέσα στα κείμενα και στις προκηρύξεις που μοιράζονταν σε πορείες και καταλήψεις. Στα πεταμένα φέιγ βολάν και στα έκτακτα έντυπα δρόμου που κυκλοφορούσαν από χέρι σε χέρι. Ένα κόσμο που αποτυπώθηκε στους τοίχους της πόλης με ζωγραφιές, γκραφίτι, αφίσες, αυτοκόλλητα και συνθήματα. Πότε με ύφος καταγγελτικό πότε με ονειροπόλο, ο κόσμος αυτός υπήρξε. Ανησύχησε.
Ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Κυριακόπουλος και ο φωτογράφος-γραφίστας Ευθύμιος Γουργουρής συγκέντρωσαν στο λεύκωμα Ανησυχία όσο περισσότερα ντοκουμέντα από τον κόσμο αυτό μπόρεσαν, προτού αυτά οριστικά χαθούν.

Δείτε:
Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα "Δολοφονία του Γρηγορόπουλου"
http://www.youtube.com/watch?v=aZdV6wcPY9E
http://www.youtube.com/watch?v=HEB5sAo5AFw
http://www.youtube.com/watch?v=ce-eyobOfi0
http://www.youtube.com/watch?v=91c8PbheU24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου